Povestea

Hanului Moara Veche

Preotul Constantin, slujitor al Manastirii Ratesti, a construit acum 88 de ani pe pamantul pe care se afla astazi hanul, moara ce a ramas ca simbol al istoriei locului.

Un om bun, cu suflet mare, a fost ocrotit de oamenii pe care i-a ajutat in vremuri de restriste: atunci când proprietatile i-au fost confiscate de comunisti si a fost intemnitat si torturat. Chiar si in momentul in care a parasit portile inchisorii, fara nimic, a fost ajutat sa se puna pe picioare de unul dintre copiii pe care ii salvase in trecut.

După anii ’90, mostenitorii de drept au reintrat in posesia pamantului, consolidand vechea casa a strabunicului, Cezar Diaconescu, stranepot si administrator, fiind hotarat sa pastreze specificul rustic, traditional bavarez si taranesc al Hanului.

Pe locul ruinelor fostei mori se afla acum un loc cu foisoare si verdeata, in care oaspetii pot sa contempleze istoria din vechiul sat Berca.

In interiorul restaurantului hanului, se gaseste o colectie impresionanta de bauturi romanesti vechi, mostenite de la strabunicul Constantin, la care au fost adaugate cu grija de-a lungul anilor, alte bauturi de referinta in productia romaneasca de alcool.

Atmosfera, atat in interiorul hanului, cat si afara, pe terase sau in gradina, este una de pace deplina, amintind parca de viata de familie linistita a preotului satului, omul cu suflet bun, care intindea o mana de ajutor oricui avea nevoie.